БІОЛОГІЯ
6-А
Тема уроку. Дріжджі- одноклітинні гриби
Прочитати стор. 61-63. переписати висновки. Виконати тести на стор.63
8-А
Тема. Регуляція травлення. Харчові розлади
Прочитати стор.54-56. Виписати визначення безумовно- рефлекторна регуляція, умовно- рефлекторна регуляція та причини харчових розладів ( тільки перерахувати)
ПРИРОДОЗНАВСТВО
8-Б
Тема уроку. Значення та охорона риб.
Прочитати
Господарське значення риб.
Понад 18 % населення Землі задовольняє свої потреби у тваринних білках за рахунок риби. Щорічний світовий видобуток риби становить близько 70 млн.т. Для людини риба – це насамперед цінний продукт харчування(м'ясо й ікра), а також джерело вітамінів А І D,що містяться в печінці й ікрі риби. За хімічним складом риба багата на білки, жири, мінеральні речовини, вітаміни. З риби виготовляють медичний і технічний жири( з печінки тріски,акул, скатів). Вживання риб’ячого жиру запобігає виникненню у дітей важкої хвороби – рахіту.
Риб’ячий клей добувають з плавальних міхурів, луски, кісток і хрящів риб. Його використовують у текстильному виробництві,кондитерській промисловості, зокрема, для виготовлення желе,мармеладу, а також в медицині для виготовлення пластирів. З риб’ячої шкіри виготовляють галантерейні вироби. Шкірою риб оздоблюють взуття. З відходів риб виготовляють риб’яче борошно, що йде на корм тваринам. З непридатної для людини і тварин риби виготовляють добрива, що сприяють підвищенню врожайності сільськогосподарських культур.
А ще з риби виготовляють:
а) консерви
б)пресерви
в)ікру
г) печінку і велику кількість дуже смачних і поживних страв.
Риба -цінний продукт харчування.
Риби –дуже цінний
продукт харчування, один із
основних джерел харчового білка.
Люди з задоволенням
споживають м'ясо риб.
Негативне значення риб.
Риби можуть завдавати і шкоду для здоров’я людини, поширюючи небезпечні захворювання. Так споживаючи напівсиру рибу можна заразитися стьожаком широким, або котячим сисуном.
Статевозріла форма стьожака широкого паразитує в кишечнику людини. Котячий сисун небезпечний тим, що оселяється в печінці людини, внаслідок чого розвивається жовтяниця і порушується робота шлунка. Тому дуже рекомендую: добре проварювати і просмажувати рибу перед споживанням.
Отруйні і хижі риби.
Є риби які можуть завдавати і деякої шкоди. Хижі риби: щука, баракуда, акула знищують велику кількість цінної риби. Акули й баракуди можуть навіть нападати на людей, що купаються.
Рибне господарство.
Запаси морських і річкових риб досить великі, але не безмежні. Тому риб розводять штучно. Рибне господарство, яке займається розведенням й вирощуванням деяких цінних видів риб,дає можливість за короткий строк збільшити обсяг рибної продукції. З 1га площі води можна отримати від 10 до 72 ц. товарної риби.
ГЕОГРАФІЯ
7 клас
Тема уроку. Населення та держави Африки.
Прочитати стор.77-80. Виконати практичну роботу на контурній карті. На карту нанести держави, які написані в завданні карти ( спочатку їх треба відгадати, а потім нанести)
Немає коментарів:
Дописати коментар