понеділок, 31 січня 2022 р.

ВІВТОРОК, 01.02.2022

 ПРИРОДОЗНАВСТВО, 9Б

Гігієна харчування. Запобігання шлунково-кишкових захворювань (гастрит, виразка шлунку)

Уважно прочитати 

Захворювання

Причини виникнення й симптоми

Заходи профілактики

Харчові

отруєння

Виникають унаслідок потрапляння до

організму з їжею отруйних продуктів

біологічної або небіологічної природи.

Ознаки: біль у животі, блювота, пронос,

 головний біль, запаморочення

Вживання в їжу

тільки якісних продуктів

Сальмонельоз

Виникає внаслідок потрапляння до

організму бактерій з роду сальмонел

від хворих або здорових (бактеріоносії)

людей або тварин. Ознаки: біль у животі,

блювота, пронос, головний біль,

запаморочення

Уживання в їжу

тільки якісних продуктів,

не забруднених бактеріями

(м’яса, молока, яєць)

Ботулізм

Виникає внаслідок потрапляння до

організму токсину, який виробляють

палички ботулізму. Бактерії інфікують

м’ясні, овочеві й рибні консерви, солону

й копчену рибу, ковбасу. Ознаки:

біль у животі, головний біль, запамо-

рочення, блювота, запори, порушення

зору, мови, ковтання й дихання

Уживання в їжу

тільки якісних продуктів

і тільки відповідно до

терміну придатності.

Дотримання правил

зберігання й кулінарної

обробки продуктів

Дизентерія

Виникає внаслідок потрапляння до

організму дизентерійної палички (бак-

терійна дизентерія) або амеби (амебна

дизентерія) через молоко, воду або

предмети, з якими контактував хворий.

Ознаки: слабкість, нездужання, нудота,

іноді блювота, пронос, підвищення

температури

Дотримання правил

особистої гігієни, миття

або правильна кулінарна

обробка продуктів

Холера

Виникає внаслідок потрапляння до орга-

нізму холерного вібріона через молоко,

воду, продукти або предмети, з якими

контактував хворий. Ознаки: сильний

пронос, блювота, можливі судоми

Дотримання правил

особистої гігієни,

миття або правильна

кулінарна обробка

продуктів

Глистові

захворювання

Виникають унаслідок потрапляння

до організму паразитичних черв’яків

(глистів). Залежно від виду гельмінта

розвивається ураження того або іншого

органа з відповідними симптомами.

Загальними ознаками є втрата ваги, за-

гальне нездужання, дратівливість

Дотримання правил

особистої гігієни,

вживання в їжу тільки

якісних продуктів



                  

Це повинен знати кожен!!!

Перша допомога в разі отруєнь має бути спрямована на видалення з організму людини недоброякісної їжі, залишків грибів та рослин. Викликавши «швидку допомогу», необхідно:

•     промити шлунок — дати людині випити поспіль 5–6 склянок слабкого (рожевого) розчину перманганату калію, а потім, подразнюючи двома пальцями корінь язика та задню стінку глотки, викликати блювання. Так варто зробити кілька разів;

•     промити кишечник — за допомогою клізми 

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно:

— не вживати продуктів і напоїв, які викликають сумнів щодо їх доброякісності та з простроченимитермінами споживання;

— зберігати продукти харчування тільки в спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;

— не купувати продукти харчування на стихійних базарах або з рук у приватних осіб;

— не готувати продукти із запасом, приготовлені страви вживати відразу. Зберігання без холоду не повинноперевищувати 2 годин;

— не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні);

— при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою;

— не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водоспоживання;

— перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;

— обов’язково мити руки після відвідування туалету    

ГЕОГРАФІЯ, 7А

Внутрішні води Північної Америки

 Переглянути відеоурок https://youtu.be/px7fA6W7QC4     

       Прочитати стор. 167-172

Користуючись інтернетресурсами та підручником заповніть таблицю на стор. 172, річка Міссісіпі

БІОЛОГІЯ, 8 

Виконати тестовий контроль знань за темою " Опора і рух"

Код доступу 4540429

http://join.naurok.ua/

 БІОЛОГІЯ, 9А

 Закони Менделя. Ознака як результат взаємодії генів                                  https://youtu.be/bjW_kLNrkcc  

  Переглянути урок



Прочитати стор 144-146. Зробити короткий конспект відеоуроку, або слайдів презентації


                     

Немає коментарів:

Дописати коментар