БІОЛОГІЯ
6-А
Тема уроку. Дріжджі- одноклітинні гриби
Прочитати стор. 61-63. переписати висновки. Виконати тести на стор.63
8-А
Тема. Регуляція травлення. Харчові розлади
Прочитати стор.54-56. Виписати визначення безумовно- рефлекторна регуляція, умовно- рефлекторна регуляція та причини харчових розладів ( тільки перерахувати)
ПРИРОДОЗНАВСТВО
8-Б
Тема уроку. Значення та охорона риб.
Прочитати
Господарське значення риб.
Понад 18 % населення Землі задовольняє свої потреби у тваринних білках за рахунок риби. Щорічний
світовий видобуток риби становить близько
70 млн.т. Для людини риба – це
насамперед цінний продукт
харчування(м'ясо й ікра), а також джерело
вітамінів А І D,що містяться
в печінці й ікрі
риби. За хімічним складом риба
багата на білки, жири,
мінеральні речовини, вітаміни. З риби
виготовляють медичний і технічний
жири( з печінки тріски,акул, скатів). Вживання
риб’ячого жиру запобігає виникненню
у дітей важкої хвороби – рахіту.
Риб’ячий клей добувають з плавальних міхурів, луски,
кісток і хрящів риб. Його використовують у текстильному
виробництві,кондитерській
промисловості, зокрема, для
виготовлення желе,мармеладу, а
також в медицині для виготовлення
пластирів. З риб’ячої шкіри
виготовляють галантерейні вироби. Шкірою
риб оздоблюють взуття. З відходів риб
виготовляють риб’яче борошно, що йде на корм
тваринам. З непридатної для
людини і тварин риби виготовляють
добрива, що сприяють підвищенню
врожайності сільськогосподарських
культур.
А ще з риби
виготовляють:
а) консерви
б)пресерви
в)ікру
г) печінку і велику кількість дуже смачних і поживних страв.
Риба -цінний продукт
харчування.
Риби –дуже цінний
продукт харчування, один із
основних джерел харчового білка.
Люди з задоволенням
споживають м'ясо риб.
Негативне значення риб.
Риби можуть завдавати і
шкоду для здоров’я
людини, поширюючи небезпечні захворювання. Так споживаючи напівсиру рибу можна заразитися
стьожаком широким, або котячим
сисуном.
Статевозріла форма
стьожака широкого паразитує в
кишечнику людини. Котячий сисун
небезпечний тим, що оселяється
в печінці людини, внаслідок чого розвивається жовтяниця і порушується
робота шлунка. Тому дуже рекомендую: добре проварювати і
просмажувати рибу перед споживанням.
Отруйні і хижі
риби.
Є риби які
можуть завдавати і
деякої шкоди. Хижі риби: щука, баракуда, акула
знищують велику кількість
цінної риби. Акули
й баракуди можуть навіть
нападати на людей, що
купаються.
Рибне господарство.
Запаси морських і річкових риб
досить великі, але не
безмежні. Тому риб
розводять штучно. Рибне господарство, яке займається розведенням й вирощуванням деяких цінних видів
риб,дає можливість за короткий строк збільшити обсяг рибної
продукції. З 1га площі води можна
отримати від 10 до 72 ц.
товарної риби.
ГЕОГРАФІЯ
7 клас
Тема уроку. Населення та держави Африки.
Прочитати стор.77-80. Виконати практичну роботу на контурній карті. На карту нанести держави, які написані в завданні карти ( спочатку їх треба відгадати, а потім нанести)