ПРИРОДОЗНАВСТВО, 9Б
Гігієна
харчування. Запобігання шлунково-кишкових захворювань (гастрит, виразка
шлунку)
Уважно прочитати
Захворювання
|
Причини виникнення й симптоми
|
Заходи профілактики
|
Харчові
отруєння
|
Виникають
унаслідок потрапляння до
організму
з їжею отруйних продуктів
біологічної
або небіологічної природи.
Ознаки:
біль у животі, блювота, пронос,
головний
біль, запаморочення
|
Вживання
в їжу
тільки
якісних продуктів
|
Сальмонельоз
|
Виникає
внаслідок потрапляння до
організму
бактерій з роду сальмонел
від
хворих або здорових (бактеріоносії)
людей
або тварин. Ознаки: біль у животі,
блювота, пронос,
головний біль,
запаморочення
|
Уживання
в їжу
тільки
якісних продуктів,
не
забруднених бактеріями
(м’яса,
молока, яєць)
|
Ботулізм
|
Виникає
внаслідок потрапляння до
організму
токсину, який виробляють
палички
ботулізму. Бактерії інфікують
м’ясні,
овочеві й рибні консерви, солону
й копчену
рибу, ковбасу. Ознаки:
біль у
животі, головний біль, запамо-
рочення,
блювота, запори, порушення
зору,
мови, ковтання й дихання
|
Уживання
в їжу
тільки
якісних продуктів
і
тільки відповідно до
терміну
придатності.
Дотримання
правил
зберігання
й кулінарної
обробки
продуктів
|
Дизентерія
|
Виникає
внаслідок потрапляння до
організму
дизентерійної палички (бак-
терійна
дизентерія) або амеби (амебна
дизентерія)
через молоко, воду або
предмети,
з якими контактував хворий.
Ознаки:
слабкість, нездужання, нудота,
іноді
блювота, пронос, підвищення
температури
|
Дотримання
правил
особистої
гігієни, миття
або
правильна кулінарна
обробка
продуктів
|
Холера
|
Виникає
внаслідок потрапляння до орга-
нізму
холерного вібріона через молоко,
воду,
продукти або предмети, з якими
контактував
хворий. Ознаки: сильний
пронос,
блювота, можливі судоми
|
Дотримання
правил
особистої
гігієни,
миття
або правильна
кулінарна
обробка
продуктів
|
Глистові
захворювання
|
Виникають
унаслідок потрапляння
до
організму паразитичних черв’яків
(глистів).
Залежно від виду гельмінта
розвивається
ураження того або іншого
органа з
відповідними симптомами.
Загальними
ознаками є втрата ваги, за-
гальне
нездужання, дратівливість
|
Дотримання
правил
особистої
гігієни,
вживання
в їжу тільки
якісних
продуктів
|
Це повинен знати кожен!!!
Перша допомога в разі отруєнь має
бути спрямована на видалення з організму людини недоброякісної їжі, залишків
грибів та рослин. Викликавши «швидку допомогу», необхідно:
• промити
шлунок — дати людині випити поспіль 5–6 склянок слабкого (рожевого) розчину
перманганату калію, а потім, подразнюючи двома пальцями корінь язика та задню
стінку глотки, викликати блювання. Так варто зробити кілька разів;
• промити
кишечник — за допомогою клізми
|
З метою профілактики
інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно:
— не вживати продуктів і
напоїв, які викликають сумнів щодо їх доброякісності та з простроченимитермінами споживання;
— зберігати продукти
харчування тільки в спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
— не купувати продукти
харчування на стихійних базарах або з рук у приватних осіб;
— не готувати продукти із
запасом, приготовлені страви вживати відразу. Зберігання без холоду не повинноперевищувати 2 годин;
— не брати в дорогу
продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби
та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні);
— при споживанні овочів,
фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою;
— не використовувати для
пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел
водоспоживання;
— перед приготуванням їжі
та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
— обов’язково мити руки
після відвідування туалету
ГЕОГРАФІЯ, 7А
Внутрішні води Північної Америки
Переглянути відеоурок https://youtu.be/px7fA6W7QC4
Прочитати стор. 167-172
Користуючись інтернетресурсами та підручником заповніть таблицю на стор. 172, річка Міссісіпі
БІОЛОГІЯ, 8
Виконати тестовий контроль знань за темою " Опора і рух"
Код доступу 4540429
http://join.naurok.ua/
БІОЛОГІЯ, 9А
Переглянути урок
Прочитати стор 144-146. Зробити короткий конспект відеоуроку, або слайдів презентації